Bondesamhället

Podcasts

Vi skildrar det svenska bondesamhället. I denna podcastserie möter vi varje vecka en ny spännande karaktär. Vi berättar historien bakom bondens och hantverkarens arbete, filosofi och drivkraft.

Bondesamhället_itunes-02 (1).png
 

PODCASTS

Prenumerera så får du varje vecka ett nytt glädjefyllt avsnitt.

LYSSNA PÅ HEMSIDAN, APPLE PODCAST, ACAST & SPOTIFY.

 

 
MARSVINSHOLMS UTEGRISAR

Sedan 1970-talet har André Iacobaéus familj drivit Marsvinsholms Slott och Andre har själv vuxit upp på slottet. Idag verkar charkuterist Pierre Engström här och i samarbete med Andre så föder de upp utegrisar som Pierre sedan använder för att producera sina charkprodukter, som är helt utan tillsatser och konstigheter. Det är fantastiska hantverksprodukter som Pierre kan stå för till 110%, han tar inga genvägar för att nå optimalt resultat. Pierre hade tidigare vad man skulle kunna kalla ett mer traditionellt jobb i Malmö men valde att ändra kurs och utbilda sig inom mathantverk, modigt men också smart eftersom han är otroligt duktigt på smaker. På bara några år har han nu arbetat upp en fin kundbas primärt bland Skånska restauranger.  På slottet tultar de lyckliga grisarna runt i stora hagar med obegränsat med foder. Det blir ett glädjefyllt avsnitt där vi får höra Andre och Pierre samtala om både grisuppfödning, charkframställning och livet på slottet i sin helhet. Dom har många planer för hur slottet ska utvecklas de närmaste året, några av dem berättar de om idag.

LARSVIKEN

På Larsviken driver Bitte och hennes bror Bertil med familjer lantbruk. Larsviken ligger i Viken strax norr om Helsingborg. Bitte och Bertil är sjunde generationen på Larsviken och de förvaltar en landareal på ca. 70 hektar, så ni kan tro det finns mycket erfarenhet och kunskap på denna gård. Verksamheten står på många ben - gårdsbutik, webbutik och så odling av potatis förstås, som är deras stora passion. Men det ligger också mycket fokus på kretsloppet så de föder upp djur och odlar andra grödor för att stötta växelbruket. De odlar hela 550 sorter potatis här och mycket av den går just nu till chipsproduktionen. Larsviken är det enda “chipseri” i Sverige som har full kontroll på hela värdekedjan, från odling till färdigpackad chips. Samtalet kommer mest handla om potatisodling, vi talar om de olika faserna i odlingen men också hur olika sorter kan skilja sig avsevärt från norr till söder. Läs mer om Larsviken här.

BÄCKDALENS

Bäckdalens Handelsträdgård är ett fint utflyktsmål med ett vidunderligt läge ute på Bjärehalvöns yttersta udde. Margaretha Oscarsson och Anders Olsson tog över en konventionell gurk och tomatodling här 1989. Dom gick på visning av trädgården en solig vinterdag och Maggan tror att det var just solen som visade platsens magi, hade den skymts av molnen, kanske livet hade sett annorlunda ut. Bäckdalens gamla träväxthus byggdes i efterkrigstiden då konsumenten verkligen efterfrågade  frukt och grönt, vilket ledde till en blomstrande tid för många odlare. Men i modern tid har vägen inte varit rak. Maggan och Anders har hela tiden fått anpassa sin affärsmodell för att säkra sin framgångssaga. Mycket har hänt på Bäckdalens och det verkar som att många saker i affärsutvecklingen har blivit till av en tillfällighet och inte mycket är planlagt. Vi talar om varför Maggan och Anders valde att lägga om från kommersiell till ekologisk odling och alla utmaningar i den resan. Vi talar vidare om ekologisk odling av tomater, gurkor och örter. Jag drar slutsatsen att livet som odlare är hårt, det tar ingen paus, men samtidigt otroligt glädjefyllt och det präglas av experiment, tålamod och kunskap. Läs mer om utflyktsmålet här.

MOSSAGÅRDEN

På Mossagården började man med ekologisk odling redan på mitten av 80-talet, alltså långt innan gemene man fick fokus på ekologi. Gården låg tidigare inne i byn Veberöd strax söder om Lund, men blev utflyttad från samhället under jordbruksreformen och blev lagd mitt i ett landskap fyllt med ekar. En fullkomligt magiskt plats som talar om en svunnen tid när Carl von Linné gick omkring här för ca. 270 år sedan. Ebba-Maria Olson växte upp på gården och driver idag familjeföretaget som hennes föräldrar satte grunden till. Redan 1998 startade Ebba-Maria Sveriges första prenumerationstjänst på grönsaker och den tjänsten utgör än idag en stor del av kärnverksamheten. Man märker att det är som Mossagården själv uttrycker det i sitt varumärke, mycket "renodlad glädje" på denna gård. Man har ett gediget helhetstänk och tänker mycket på hela kretsloppet, vilket mynnat ut i att man till och med har ett eget helt naturligt och miljövänligt avloppssystem. Ebba-Maria finner just nu sin drivkraft i att förvandla denna underbara plats till ett upplevelsecentrum där människor kan få en tillfällig paus från stan, med aktiviter som passar både företag och privatpersoner. På Mossagården har man också en av Sveriges största ekologiska hampaodlingar. Eftersom detta är en ganska ovanlig gröda i Sverige idag, så blir ämne fokus för vårt samtal. Lyckan är gjord när jag får veta att jag kommit på självaste skördedagen. När jag körde upp till gården kände jag i hjärtat att detta är ett litet paradis.

ELSEKJELLS MEJERI

Sara Färlin Tynelius - en kvinna som verkligen inspirerar. Både på det vis hon sadlade om från en karriär som civilingenjör i stan till att blir mejerist ute på den skånska landsbygden och på det vis hon byggt upp en helt ny kunskapsbas i sig själv. Det kräver mod och aktion kära lyssnare. Men kan hon så kan ni. Sara menar att man har en skyldighet till sig själv att våga prova sina drömmar. Här får ni ett avsnitt fyllt med kunskap om hantverket bakom yoghurtproduktion. Vi talar om hantverksmässiga produkter gjorda på ekologisk spenvarm mjölk från lågmjölkande kor som ger en högre fett och proteinhalt. Yoghurten är även ohomogeniserad vilket gör att den får ett så kallat gräddskikt på toppen och fetthalten ligger på strax över 4%. Mejeriet ligger tvärsöver boningshuset på hennes och makens lilla gård i Snogeholm. På utsidan ser det ut som en helt vanlig skånelänga, men på insidan som ett fullskaligt mejeri.

RÖSTÅNGA MÖLLA

Jag möter upp Rickard Forshufvud för att tala om Röstånga Mölla, spannmålsodling, surdeg och stenkvarnar. Samtalet utvecklas snabbt till att handla om så mycket mer, vi kommer in på livet och alla de saker Rickard har gjort under sitt liv. Jag uppfattar honom som en energifylld människa som får dubbelt så mycket gjort som alla vi andra på en dag. Dessutom verkar han vara sprängfylld med mod, kraft och aktion. Han är idag inte bara agronom och bagare utan en mångsysslare som har många pågående projekt. Ett av dem är Marieholms Yllefabrik - hör och häpna 17.000 kvm fabrik. Röstånga Mölla ska härmed snart få nytt hem igen. I den stora lokalen finns plats för mer än brödbakning, det ska också bli ett stort återförbrukingscentrum. Rickard är som en källa av kunskap som inte har någon grund. Fakta och åsikter flödar ur honom som ett rinnande vatten utan hejd. Det blir ett underbart samtal, där vi inledningsvis talar om hederliga yrken, socker, tallriksmodellen och varför man kan strunta i att borsta tänderna. Ja ni hör, samtalet kommer att beröra mängder av spännande områden. Men håll till godo, halvvägs in i samtalet så kommer vi in på Röstånga Mölla, hur det hela startade, hur det utvecklades men också hur stenkvarnen på en tidpunkt såldes och Rickard köpte en skonare för nästan alla pengarna. Det är ett genialisk samtal med en mycket passionerad man. Det gick helt enkelt inte att klippa i fast att vi ibland seglar iväg och samtalet landar på Napoleon och hur han faktisk dog. Det var ett privilegium att få träffa Rickard. Kära lyssnare här får ni mannens som åt samma maträtt i 17 år, men detta samtal är allt annat än ensidigt.

HÖRTE BRYGGA

Det är sommelier Emma Andersson Sjöstrand och kock Martin Sjöstrand som äger och driver Hörte Brygga, som alltså är den restaurang som ligger i en liten hamn i anslutning till Hörte by. Vi ses en januaridag och jag möts av ett ovanligt lugn. Emma och Martin har nämligen en månad där Köksbordet är tillfälligt stängt och fokus ligger på att planera inför 2018. Just nu snackar de råvaror med odlare, besöker nya producenter och säkrar samarbete med sommarens gästkockar. Det är Martin som tar huvudrollen i vårt samtal, men mellan varven dyker Emma upp och fyller i där vi saknar fakta, vilket är otroligt tacksamt. Man märker tydligt hur sammanlänkade de två är. Bondesamhället väljer att möta Emma och Martin för att dom helhjärtat sätter bonden och råvaran i fokus, de samarbetar med över 25 producenter per säsong. På bara få år har Hörte Brygga blivit en riktigt succé, människor reser hit från hela Skåne. Det är en idyll i all enkelhet. Så kära lyssnare funderar ni på att åka hit - så vill jag bara säga - det är kvalitet på menyn.