Bondesamhället

Om oss

Vår ambition är att skildra det svenska bondesamhället just nu i vår samtid. I sin enkelhet berätta historien bakom bondens och hantverkarens arbete, filosofi och drivkraft. Att lyfta fram dessa spännande karaktär i ljuset och låta dem skina som sig bör.

DSC04096+2048x3072.jpg
 
 

BONDEN & hantverkaren - samtidens stjärnor

Likt som kockar och restauratörer idag har blivit samtidens stjärnor tror vi på Bondesamhället starkt på att bonden och hantverkaren kan ta samma plats. Vi vill lyfta fram alla spelarna i näringskedjan och höra in till den glädje och de utmaningar det innebär att verka i den. Vi vill förmedla kunskap, tankar och ideer till dig som lyssnar.

Genom att lyfta fram vilka mål och drömmar dessa personer sitter med just nu, hoppas vi också innerligt på att Bondesamhället kan koppla samman människor och ge upphov till ytterligare samarbete på tvärs av vår svenska landsbygd - vilket himmelskt scenario, oh vi får glädjerus.

Vi hoppas dessutom kunna inspirerar fler av er lyssnare till att intressera er för ett liv på landet. På så vis kanske fler småskaliga kvalitetsproducenter kan växa fram och Sveriges landsbygds kan bli ännu rikare.

vi talar om kvalitet

Vår ambition är att skildra det svenska bondesamhället just nu. Berätta historien bakom bondens och hantverkarens arbete, filosofi och drivkraft. Det är dessa människor som säkrar att vi konsumenter kan vältra oss i goda råvaror och kvalitetsprodukter. Kvalitet, vad betyder det egentligen - vad krävs för att uppnå det och vad är det värt? Det är ett ämne som vi talar mycket om.

Jag är lena HAUGAARD

Våren 2017 köpte jag mitt första hus på landet, en gammal skånegård strax utanför Ystad. Med en fot kvar i Köpenhamn och mitt jobb i finansbranschen, drömde jag nu om att bli bonde. Startskottet för att förverkliga min dröm hade gått.

lena4.jpg

Men jag saknade kunskap, på alla håll, hur skapar man sig ett liv på landet, hur är det egentligen att leva här. Jag satt med grymt många fler frågor än svar. Jag hade beslutat mig för att jag vill styra över min egen tid, och att jag ska agera utifrån ett glädjefyllt perspektiv - alltid. Jag ville var mer ute och jag ville skapa mig ett nätverk på den svenska landsbygden, för att långsamt låta ny kunskap flyga in i mitt hjärta. På så vis hoppas jag komma fram till exakt vad jag ska satsa på  här ute på den Skånska slätten. 

Jag fick känslan av att livet på landet är en dröm jag delar med många, så varför inte dokumentera min kunskapsresa och bjuda in er alla på den glädjefyllda kunskapsfärden. Det kändes sjukt kul - jo så fick det bli!

Utifrån detta föddes idén om Bondesamhället. Detta arbete skulle komma att bli väldigt annorlunda än det arbete jag gör för ett av Sveriges storbolag idag - det var bara att kasta sig ut - att våga. I September 2017 skickade jag på vinst och förlust ut ett brev till 20 bönder och hantverkare. Resultatet ser ni i denna podcastserie. 

lena7.jpg

MER småskaligt till folket

Vårt mål är att fler småskaliga kvalitetsprodukter ska få ta plats i dagligvaruhandeln för att just du som konsument efterfrågar dem. Du väljer den för att du har en insikt och en förståelse för hur den produkten har hamnat här. Du känner till produktens bakgrund och de värderingarna som personerna bakom produktionen har. Vi hoppas kunna påverka att kvalitetsprodukter får ta en större plats så du i framtiden kan välja mellan ett hav att bra sådana när du går och handlar. Bra på det vis att de är meningsfulla för din hälsa men också för att de håller god stil mot vår planet.

Alla avsnitt finner du här, Apple Podcasts eller Acast.

 
lena9.jpg