Bondesamhället
IMG_5932.JPG

Foton

Mossagården

Foton som skilldrar de bönder och hantverkare vi följer i varje enskillt avsnitt. 

Hörte Brygga

En kall Januaridag - kanske inte så ni är vana att se det. En magisk plats på Skånes sydkust. Fokus ligger på bra samarbeten med Skånes småskaliga odlare - råvaran är på riktigt i fokus. Det är en idyll i all enkelhet. Så kära lyssnare funderar ni på att åka hit - så vill jag bara säga - det är kvalitet på menyn. Prova det nya Köksbordet öppet året om. - Link -

IMG_4722 2.JPG

MOssagården

En höstdag på Mossagården i Skåne. Jag kom på självaste skördedagen av denna ståtliga hampa. Mossagården står för 10 hektar av Sveriges totala areal på 160 hektar.På hösten skördar man bara toppen på hampan, det är där fröna sitter. Dessa blir till både olja och det man kalla hampakaka. 

IMG_8735.JPG

Elsekjells mejeri

Jag var på besök och mötte upp mejerist och grundare till Elsekjells Mejeri, Sara Färlin Tynelius. Dessa fem små skönheter är gjorda på spenvarm ekologisk mjölk från Pålstorps gård. Läs mer om Elsekjells och vart ni hittar dessa produkter här. Kanske vill ni ta in dessa i ert sortiment, Elsekjells levererar en batch i veckan, färdig produkt håller i ca. 3 veckor.

IMG_6603.JPG

BÄCKDALENS 

Handelsträdgård har ett vidunderligt läge ute på Bjärehalvön. Här odlar man tomater i mängder och bjuder på hembakat i det som en gång var ett stall. Caféverksamheten började som en lek men är i dag Bäckdalens kärna.På bilden ser ni ett av deras växthus, som vi denna tiden i mitten av Oktober har fått växa sig ifrån pedantiska små styrda fingrar, resultatet blir magisk. 

Det ni ser på bilden är Röstånga Mölla's nya hem, nämligen Marieholms gamla yllefabrik. Röstånga Mölla startades av Rickard Forshufvud - en agronom, spannmålsodlare och bagare, som idag är mångsysslare och har flera pågående projekt. Marieholms Yllefabrik ska bli ett återförbrukscentrum. 

Haugården

Lena Johanssons egna projekt ute på den Skånska slätten, sedd ovanifrån. Köpt 2017, född ur en dröm att förvandla den till en självförsörjande gård. Ett projekt ni vill kunna följa här över tid. - Link -